Değerleri cihaz, ekipman ve dosyaların proses edilerek saklandığı serwer odaları ve bilgi arşivlerinde, kısaca suyun söndürme etkisinin yeterli görülmediği veya su ile temas halinde olmaması gereken alanlarda kullanılır. Sabit söndürme sistemlerini uluslar arası yönetmelik ve standartlarla belgelenmiş güvenilir teknoloji ve gazlarla, istenirse çözüme uygun diğer elektronik algılama ve otomasyon sistemlerine entegre ederek tesis etmektedir. Otomatik yangın söndürme sistemleri genellikle büyük alana sahip fabrika, atöyle, okul ve büyük plaza binaları gibi alanlara uygulanan yangın anında otomatik olarak devreye giren sistemlerdir. Yangın söndürme sistemleri kendi arasında gazlı söndürme sistemleri ve köpüklü yangın söndürme sistemleri gibi kollara ayrılmaktadır. İlgili alana uygulanacak sistemin belirleyicisi ise yangın riskini oluşturması muhtemel değişkenlerdir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
Köpüklü yangın söndürme sistemi içerisinden tahliye olan bileşen kimyasal yapılarına göre sentetik ya da protein bazlı olabilmektedir.Ayrıca farklı kimyasal bileşenleride mevcuttur. Konumlandırılması gereken alanlara göre uygun sistemler seçilmelidir.
Köpüklü yangın söndürme sistemi genel olarak yanıcı sıvı kimyasal bileşenlerinin oluşturduğu yangınların söndürülmesinde tercih edilmektedir.Doğal olarak yakıtlarda bu kategoriye girmektedir. Köpüklü yangın söndürme sistemi devreye girdiği zaman yangın alanında bulunan boşaltma aracı vasatasıyla tank’tan çıkan köpükler yangın alanına tatbik edilir.Köpüğün tanktan boşaltma aracına gelirken bir karışım işlemi uygulanır. Zaten yangını asıl söndüren bileşen işte buradaki karışım sonrası elde edilir.B sınıfı yangınlarda en iyi çözüm köpüklü yangın söndürme sistemleridir.
Yüksek basınçlı su, köpük bileşeni ve hava karışımı ile yangına karşı etkili olan bileşen elde edilir. Bu bileşen yağdan düşük bir yoğunluğa sahiptir, yangın anında boşaltılan bileşen yanan maddelerin üzerine bir battaniye gibi düşerek alevin hava ile olan temasını keser. Köpüklü yangın söndürme sisteminden çıkan bileşen, parlayıcı ve patlayıcı gazların hava ile temasını uzun süre keserek yangın büyümesini engeller ve mevcut yangının sönmesini sağlar.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı yangın söndürme sistemi bulunduğu alana fiziksel zarar vermediği için ( ıslatma, köpük ile ıslatma v.b.) başlıca aşağıda belirtilen alanlarda uygunlanmaktadır.
* Veri merkezi odaları (Banka Bilgi İşlem Merkezleri, Telekom Veri Merkezleri, küçük çaptaki veri merkezleri v.b.)
* Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) ve Akülerinin Bulunduğu odalar
* Tarihi eserlerin depolandığı alanlar
* Yüksek değerli tıbbi ürünlerin bulunduğu depolar
* Elektrik Odaları
* Hassas Laboratuvar ve AR-GE Merkezleri
Yukarıdaki örnekleri çoğaltmak mümkündür, eğer yangına karşı korumak istediğiniz alandaki malzemelerin ıslanmaması gerekiyorsa gazlı yangın söndürme sistemi sizin ihtiyaçlarınız için uygun olacaktır. Ayrıca bu sistem fiziksel alan olarak fazla yer kaplamadığı için kullanabilir alanınızda artacaktır.